Kedves Kollégák!

Május elejétől megkezdődött a regisztráció az új CBT (számítógép alapú teszt) rendszerű CIA vizsgákra, amely az első lépés volt a CIA vizsgák teljes körű számítógépes kezelésére. Az új rendszerről szóló tájékoztató az IIA honlapján a http://www.theiia.org/ címen található. Ennek a legfontosabb részeiről magyar nyelvű összefoglalót készítettünk.

Vizsga Jelöltek Kezelő Rendszere (CCMS = Certification Candidate Management System)
A magyar jelöltek ezentúl a CCMS segítségével online módon jelentkezhetnek a CIA vizsgára, választhatnak időpontot a vizsga letételére a Pearson VUE szerződéses magyar partnerénél (TRAINER C, Budapest, III. Szentendrei út 39-53, Delta Irodaház), követhetik nyomon a vizsgafolyamatot, vizsgájuk eredményét.

A rendszer

A jelentkezés és regisztrálás előtt a jelölteknek tisztában kell lenniük a következőkkel:

Jelöltek Kézikönyve (Candidate Handbook)
A Jelöltek Kézikönyve a fenti web címen elérhető, pdf formátumban olvasható és nyomtatható. Teljes körűen tartalmazza azokat a tennivalókat, amelyek a vizsgaprogramokra való jelentkezéshez, a vizsgára való regisztrációhoz, a vizsgahelyszín kiválasztásához és az időpont egyeztetéséhez szükségesek. A Kézikönyvből képet kaphat arról, hogy a jelölteknek milyen folyamatokon kell végigmenniük ahhoz, hogy megszerezzék oklevelüket.

Több szabály és folyamat változott meg a számítógép alapú tesztre (CBT) és a Vizsga Jelöltek Kezelő Rendszerére (CCMS) való áttéréssel. Alább néhányat kiemelünk ezek közül:

Pearson VUE vizsgaközpontok
Az IIA a Pearson VUE céget választotta a számítógép alapú tesztek lebonyolítására, ezek értékesítésére. A Pearson VUE fogja tehát adminisztrálni az IIA számítógép alapú vizsgáit központjaiban a világon mindenütt. A Pearson VUE a számítógép alapú vizsgák globálisan vezető vége, és technikai fejlesztéseik teljes biztonságot és kiváló szolgáltatást biztosítanak az IIA jelöltjei számára.
A jelöltek vizsgáikat letehetik bármelyik IIA engedéllyel rendelkező Pearson VUE vizsgaközpontban a világon bárhol függetlenül attól, hogy a központ a városukban vagy éppen az országukban található. Világszerte több mint 400 IIA engedéllyel rendelkező Pearson VUE vizsgaközpont működik. Az IIA engedéllyel rendelkező vizsgaközpontok listája megtalálható a Pearson VUE honlapján (http://www.pearsonvue.com/iia) a "Locate a test center" fül alatt. Ha egy vizsgaközpont helyére kíváncsi, be kell ütnie az ország, illetve a város nevét a keresőbe.
Az IIA folyamatosan vizsgálja a vizsgaközpontok kapacitását és az igényeket. Együttműködik a Pearson VUE-vel, hogy az esetleg szükséges mennyiségi és lefedettségi kiigazításokat megtegyék.
Júniustól a jelöltek megkezdhetik CCSA, CGAP és CFSA vizsgáikat is.

A legfrissebb információkért kísérjék figyelemmel a www.theiia.org/certification honlapot. Ha közvetlen segítségre van szükség, az IIA Customer Service Center-hez lehet fordulni, amelynek e-mail címe: custserv@theiia.org vagy telefonszáma: +1-407-937-1100.