Beszámoló a kockázatkezelési és -ellenőrzési BEMSZ délutánról print

2019. május 16-án az ABT Treuhand csoport irodájában tartottuk a kockázatkezelési és -ellenőrzési szekció második BEMSZ délutánját kockázati étvágy témában.

Mielőtt belevágtunk az előadásba, dr. Gajdos Márton, a BEMSZ elnöke beszélt röviden arról, hogy május a mi hónapunk! Ez jó alkalmat ad arra, hogy kommunikáljuk fő stakeholdereink felé szakmánk fontosságát, előnyeit, amelyhez külön eszköztárat biztosít az IIA Global.

Ezután a fő előadó, dr. Lamanda Gabriella, az OTP működési kockázatkezelési tanácsadója vette át a szót. Ismertette a kockázati étvágyról szóló BEMSZ-szel közösen végzett felmérést, illetve mielőtt ismertette volna, tovább is vittük a kutatást azáltal, hogy a résztvevők kitöltötték a kérdőívet.

Tervezzük a kérdőív online verziójának frissítését is, amely jó alkalom lenne a változások, hangsúlyeltolódások megfigyelésére is, ugyanis az eredeti felmérés 2016-ban készült.

Mi az a kockázati étvágy?

A kutatást végzők szerint egy jó definíció a következő: „A kockázati étvágy azt mutatja meg, hogy az intézmény menedzsmentje milyen típusú és mértékű kockázatok tudatos felvállalása mellett dönt annak érdekében, hogy a bank hosszú távú stratégiai céljait megvalósítsa, miközben figyelembe veszi a szervezet kockázati kapacitását.”

Az előadás után a résztvevők élénk beszélgetést folytattak a működési kockázatok kezelésének konkrét folyamatairól, OpRisk bizottság működéséről, KRI gazdákról, limitsértésről, kockázatcsökkentő intézkedésekről és nyomonkövetésükről.

Az előadás anyaga BEMSZ tagok számára az iia.hu oldalon elérhető.

Smohay Ferenc
BEMSZ elnökségi tag,
ABT Treuhand csoport partner