• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Elnöki köszöntő

 

elnKedves Kollégák,

 

midőn e sorokat írom - újabb bizonyítékaként annak, hogy mennyire globálissá vált a világ és minden milyen hamar begyűrűzik, legyen az jó vagy rossz – érkezett a hír, hogy Olaszországban több helységet is vesztegzár alá helyeztek a koronavírus miatt. Vállalatok, közintézmények, iskolák zártak be két hétre, megszakították a Velencei Fesztivált, egyszóval hirtelen és immár jól láthatóan megérkezett a járvány Európába is. Egy kapcsolódási pont a szakmánkkal egy esetleges járvány az üzletmenet-folytonosságra gyakorolt hatása: ennek kontextusában az egyik értékelendő kockázat, hogy fel van-e a szervezet készülve egy ilyen külső hatás kezelésre. Eddig ez egy elég távoli, elméleti lehetőség volt, és noha szerencsére még mindig nem közvetlen nálunk a veszély, egy lépéssel sajnos közelebb jött.

 

Hogy ne csak negatívumokról legyen szó, engedjétek meg, hogy megosszak Veletek egy személyes sikerélményt is: tavaly novemberben célul tűztem ki, hogy az IIA CIA és az ISACA CISA minősítése mellé megszerezzem az ACFE CFE (Certified Fraud Examiner, kb Képesített Csaláskivizsgáló) „titulusát”. Intenzív decemberi és januári tanulás után siker koronázta erőfeszítéseimet. Nagyon jó érzés, és mindenkit csak bíztatni tudok: noha számtalan egyéb teendőnk mellett gyakran nem könnyű rászánni magunkat, érdemes minden lehetőséget megragadni az ön- és továbbképzésre, hiszen – mint tudjuk – a jó pap holtig tanul.

Már múlt hónapban is jeleztük, de nem lehet elégszer mondani: idei tavaszi konferenciánkat május 14-re tervezzük, kérem jegyezzétek fel jó előre az időpontot. Legutóbbi, novemberi konferenciánk után nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, törekszünk arra, hogy a mostani konferencia – melynek programja már végelegesítés alatt van, hamarosan hírt is adunk róla – hasonlóan magas színvonalú legyen. Egy új kezdeményezésként a konferenciát megelőző napon, május 13-án angol nyelvű workshop-ot szervezünk egy külföldi előadó meghívásával csalásmegelőzés témakörben, amely kifejezetten gyakorlatorientált lesz és esettanulmányokon keresztül ad majd betekintést a visszaélések elleni küzdelembe.

Még egy okot szeretnék mondani a március 14-i időpont feljegyzésére: a konferenciát követően, „folytatólagos” elkövetéssel tartjuk meg az éves közgyűlésünket, melyre minden tagtársunkat szeretettel várjuk. Ne felejtsétek el, hogy ez egyúttal tisztújító konferencia is, ahol megválasztásra kerül a következő két év Elnöksége is. Kérek mindenkit, aki érez magában indíttatást az Egyesület életében való intenzívebb részvételre, hogy induljon jelöltként a választáson! Mint tudjátok a tavalyi Alapszabály-módosítást követően idén először már nem 5, hanem 9 fős Elnökség fog felállni, fontos hogy a tagág minél több jelölt közül tudjon majd választani. (Személyes reményem, hogy minél több női kollégánk is jelentkezni fog, hogy az Elnökségen belül is egészségesebb legyen a nemek aránya.)

És ha már jelentkezésekről beszéltünk, akkor beszéljünk a jelölésekről is: várjuk a javaslatokat a BEMSZ Életmű-Díj idei díjazottjára. A javaslatokat kérjük bármely Elnökségi tag, vagy a Titkárság ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it ) részére eljuttatni.

De mindez májusban lesz. Most rövidtávon két, nagyon fontos felmérés kapcsán kérem a segítségeteket:

Az egyik a tavaly év végén felállt bizottságok munkáját hivatott támogatni, azáltal hogy minden tagtársunk véleményét szeretnénk kérni az egyes bizottságok (és közvetetetten az általuk képviselt szekciók) munkájának orientálása tekintetében. Ha fontos Neked a szakma (márpedig tagja vagy az Egyesületnek, így nyilván nem érdektelen Számodra), akkor itt a lehetőség, hogy jelezd, hogy mely szekció munkája releváns Számodra, mely téren és milyen jellegű szakmai tartalmak támogatnák leginkább a munkádat, milyen témában várnád oktatások, rendezvények szervezését.

A kérdőív az alábbi linken érhető el, kitöltése jelen hírlevél kiküldését követően megkezdhető és legkésőbb március 15-ig várjuk rá a válaszokat: https://forms.gle/Q3wqNphnLCT4C9c46 Bővebb részleteket vonatkozó cikkünkben olvashattok.

A másik felmérés kitöltésére nem Titeket kérünk, hanem azt, hogy továbbítsátok azt a Ti szervezetetek Felügyelő Bizottsága és (ha van) Ellenőrzési Bizottsága tagjainak. Az ő véleményüket szeretnénk kérni egy rövid felmérés keretben arról, hogy mi a véleményük a belső védelmi vonalakról, milyen elvárásaik vannak velük szemben. A kérdőívet jelen hírlevelünkhöz csatoltan küldjük, továbbá egy cikket is olvashattok ezen felmérés részleteiről.

Mindkét felméréshez komoly reményeket fűzünk, kérjük szíveskedjetek az egyiket kitölteni, a másikat pedig továbbítani és esetleg a címzetteket személyesen is felkérni a kitöltésre.

Végezetül e havi hírlevelünkben több további cikket, hírt, külföldi szakmai tartalmat találhattok, így nem is szaporítom tovább a szót, hogy ne tartsalak fel Benneteket az olvasásban, böngészésben. (Az az egy kérésem van csak, hogy legyetek szívesek a felméréssel kezdeni J.

 

Soraimat szokás szerint azzal zárom, hogy jó munkát és – ez mostanában különösen fontos - jó egészséget kívánok!

gajdos





Dr. Gajdos Márton CIA, CISA, CFE
A BEMSZ Elnöke

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!