• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Elnöki köszöntő

 

elnKedves Kollégák,

 

az elmúlt hónapok turbulenciái után szinte hihetetlen: e sorokat aznap írom, amikor hivatalosan is vége lett a veszélyhelyzetnek. Ha már veszélyhelyzet: kiemelt fontossága és sok tagunkat érintő volta miatt rögtön az elején szeretném felhívni a figyelmet erre a valóban közérdekű fontos változásra a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelettel kapcsolatban: a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti kormányrendeleti szabályokról szóló 284/2020. (VI. 17.) Korm. rendelet 89. §-a módosította a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet 26. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt, miszerint a rendeletben foglaltakat július 1. helyett október 1. napjától kell alkalmazni.

Visszatérve a mostani helyzetre: Mondjuk mivel időközben az iskolának is vége és a mi cégünk még óvatosságból egy darabig az otthoni munkavégzés folytatása mellett döntött, itthon egyelőre nem érzékelek nagy különbséget, de az utcán, a városban – a mindenhol látható szájmaszkoktól eltekintve – szinte már nyoma sincs a járványtól való félelemnek. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy kinek lesz igaza, gyors felpattanás vagy lassú kilábalás következik-e? Az első mellett „szól” a (talán csalóka) benyomás a normalizálódó hétköznapokról, azonban a másik várakozást erősítik az egyre másra érkező rossz hírek: épp most jelezte az IIA Global, hogy a jelentős (a 2008-9-es válság szintjét várhatóan háromszorosan meghaladó!) bevétel-visszaesés miatt jelentős költségcsökkentésre és mintegy 30 fő elbocsátására kényszerülnek, illetve az ECIIA jelezte, hogy törlésre (pontosabban 2022-re elhalasztásra) kerül az idén őszre Lisszabonba tervezett európai konferencia.

Sok tehát a bizonytalanság, azt sem tudni, hogy lesz-e a következő hullám. Mikor járunk el helyesen: akkor, ha úgy teszünk mintha mi sem történt volna, vagy ha kerüljük a személyes kontaktusokat? Vagy (mint ahogy az valószínű) akkor, ha valami köztes megoldást választunk, de akkor pontosan hol kell meghúzni a határt. 

Ugyanezek a kérdések merülnek fel Egyesületünk kapcsán is: noha már lassan elindulhatnak a személyesen látogatható rendezvények, az online oktatások is velünk maradnak, melyiket válasszuk? Ehhez kapcsolódóan itt szeretném megosztani az egyik ilyen, június elején tartott online BEMSZ oktatáson szerzett élményemet: a 2020-as oktatási események közül ebben a formában megtartott rendezvény nagyon jól sikerült, profin került lebonyolításra és teljes mértékben hozta a szemináriumainktól megszokott magas tartalmi színvonalat, így csak gratulálni lehet a szervezőknek!

De nem csak az oktatások kapcsán merül fel ez a kérdés, hanem a tavaszról elmaradt közgyűlésünknél is ez a dilemma merült fel: mivel egyfelől legkésőbb szeptember végéig le kell adni a beszámolónkat, addig kell lebonyolítani a közgyűlést is. Ugyanakkor a sok bizonytalanság mellett egyszerűen felelőtlenségnek tartanánk személyes jelenlétet igénylő rendezvényt szervezni, sőt az sem biztos, hogy egy esetleges következő hullám esetén egyáltalán meg lehetne azt tartani, ezért hosszas egyeztetés után az Elnökség úgy döntött, hogy idén első ízben online közgyűlést tartunk. A még a veszélyhelyzet tartama alatt kiküldött meghívó szerint a közgyűlés 2020 július 30-án lesz, szavazni pedig majd e-mailben lehet. A meghívót jelen hírlevelünkben is megtaláljátok.

Mivel ezen közgyűlésünkön egyben megtörténik a soros tisztújítás is, kérjük hogy a Jelölő Bizottság jelen hírlevelünkben is megjelenő felhívásának megfelelően 2020. június 30-ig jelentkezzetek, illetve jelöljetek arra érdemes tagtársakat. Ne feledjétek: idén atekintetben is rendhagyó lesz a tisztújítás, hogy az új alapszabály értelmében immár nem 5 hanem 9 elnökségi tag kerül megválasztásra.

További felhívásunk a tagság felé, hogy várjuk a jelöléseket a BEMSZ Életműdíjára is. A jelöléseket a BEMSZ Elnökségének címezve a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it címre kell elküldeni.

Azzal zárnám soraimat, hogy igazán rendhagyó hónapok után egy rendhagyó nyár előtt állunk, mely során egy rendhagyó közgyűlést tervezünk lebonyolítani. Kérek minden kedves tagtársat, hogy amennyiben csak lehet, vegyen részt a közgyűlésen, csatlakozzon be és fejezze ki véleményét a szavazásra bocsájtott témák kapcsán.

Addig is jó munkát, jó egészséget és a hírlevelünkhöz jó böngészést kívánok!

Tisztelettel,

 gajdos






Dr. Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE

A BEMSZ Elnöke

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!