• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Elnöki köszöntő

 

elnKedves Kollégák!

Midőn e sorokat írom, már látszik a fény az alagút végén, legalábbis Budapesten is megkezdődik már a korlátozások enyhítése. A járvány által különösen sújtott országokból (Olaszország, Spanyolország) is egyre inkább kedvezőbb hírek kezdenek jönni. Mindannyian reméljük, hogy lassan visszatérünk a rendes kerékvágásba, ugyanakkor sokakban ott motoszkál megannyi kérdés és gondolat, hogy vajon tényleg olyan lesz-e minden, mint régen.

 

Mennyiben marad velünk a félelem a fertőződéstől, a távolságtartás, a maszkviselés, lehet-e gondtalanul menni moziba vagy koncertre, ugyanolyan felhőtlenül szervezni szabadidős programokat, mint a járvány előtt? (Tegnap este néztem egy filmet, ahol egy hatalmas – több ezer fős – partin vettek részt a szereplők, ahol mindenki szorosan egymás mellett táncolt. Noha eredetileg kalandfilmnek készült, ez ma sajnos inkább a sci-fi műfajába tartozik…) Fogunk-e még kezet egymással, mint ahogy évszázadokon keresztül tettük ezt? És a munka világa mennyiben lesz más? A korábban nyakra-főre szervezett (gyakran indokolatlanul nagy létszámú) „meeting”-ek is vissza fognak térni? Vagy a járvány vívmánya, a gyorsan általánossá váló online videokonferenciák most már átveszik ezt a szerepet? Egyáltalán, azon cégek, ahol hirtelen aki csak tudott, home office-ból kezdett dolgozni, miként fognak dönteni: marad a home-office (és ha igen, meddig), elrendelik újból a korábbi, irodán belüli munkavégzést, vagy a kettő közötti átmenet lesz majd az uralkodó?

És az egyértelmű előnyök: a csökkenő forgalom, alacsonyabb környezetszennyezés, meddig őrizhető meg? Vagy a társadalmak, gazdaságok „halasztott fogyasztás” jelleggel bepótolják majd az elmúlt pár hónap szennyezését?

Illetve ha már gazdaság: Egyenlőre még csak aggódva várjuk a gazdasági statisztikákat. Talán még fel sem mérető most, hogy milyen károkat okozott ez a pár hónap, illetve milyen károkat fog okozni a következő, bizonytalanul éledező pár hónap a mélyen integrált világgazdaságban. Tegnap olvastam a berlini új reptér kapcsán, hogy míg korábban attól féltek, hogy alulméretezték a most megnyitandó új létesítményt, addig mára pár ezerre redukálódott a német fővárosba és onnan repülővel utazók száma, így – per pillanat – indokolatlanul nagy lesz. Hírek szólnak arról, hogy ugyan kinyithattak boltok, éttermek, de gyakran elmaradnak a vásárlók, vendégek. Nyilván bizalmi kérdés is a forgalom ismételt növekedése (bizalom abban, hogy nem fertőződünk meg, és bizalom abban, hogy a bevételek lehetővé teszik a fogyasztás korábbi szintjének visszaállítását), de ez igencsak törékeny valami.

Mindezekre a kérdésekre egyelőre még nincs válasz. Ugyanakkor a modern közgazdaságtan egyik alaptétele, hogy várakozásaink képesek formálni a jövőt. Én például úgy gondolom, hogy mindaddig, amíg nincs okom az ellenkezőjét hinni, addig bíznom kell abban, hogy gyorsan tud normalizálódni az életünk. Mi már tervezzük a nyaralást, a gyerekek egyéb nyári programjait, a munka terén az új feladatokat és a szakmai kapcsolatok felvételét. Külön örömmel tölt el, hogy az év második fele milyen izgalmasnak ígérkezik ez utóbbi tekintetében, hiszen a legtöbb konferenciát, személyes tréninget nem törölték, hanem csak elhalasztották, ezek az eleve az őszre tervezett programokkal együtt egy rendkívül színes és gazdag palettát alkotnak.

Ezen programok közül kettőt szeretnék most kiemelni: Mivel a tavaszi konferenciánkat nem tudtuk megtartani (és ezzel együtt éves közgyűlésünk is halasztást szenvedett), tervezzük azt a lehető leghamarabb bepótolni. Praktikusan ez valamikor az ősszel történhet meg, a részletekről e hasábokon és egyéb csatornákon idejekorán tájékoztatást fogunk adni. A másik rendezvény, amire fel szeretném már most hívni a figyelmet, az szakmánk legnagyobb európai „ünnepe”, az éves ECIIA konferencia. Tavaly Luxemburgban egy nagyon tartalmas és jól szervezett rendezvény került megszervezésre, amelyre hazánkból rekordszámú résztvevő ment el. Idén októberben (10.21-10.23. között) kerül Lisszabonban megtartásra az idei ECIIA konferencia a portugál IIA tagszervezet által, melyre már most lehet regisztrálni. Sőt, amennyiben ismét 5 –nél többen tudunk Magyarországról részt venni, úgy a szervezők csoportkedvezményt biztosítanak az árból, ezért ezúton szeretném mindazok visszajelzését kérni, akikben felmerül a részvétel lehetősége: Kérem, hogy aki csak gondolkozik is a részvételen (még ha nem is biztos benne), jelezze azt haladéktalanul a Titkárság felé a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it címen, hogy egybegyűjthessük és érvényesíthessük ezt a kedvezményt. Mivel június végével zárul az „early bird” időszak, a regisztrációkat mindenképpen addig, legkésőbb június folyamán meg kell tenni, így kérem, hogy a most kért visszajelzést június első hetének végéig (06.07-ig) szíveskedjetek megtenni. A lisszaboni konferenciával kapcsolatos részleteket az alábbi linken találhatjátok: https://eciia2020.com/index.php/registration

Az őszi konferenciaszezonig jó hír, hogy fokozatosan újraindulnak az oktatások is. A személyes tréningekre még egy kicsit várni kell (bár bízom benne, hogy pár hónapon belül azok is zajlanak majd), de addig is számos online képzés közül lehet válogatni. A BEMSZ oldaláról nagyon büszkék vagyunk arra, hogy e téren sikerült reagálni az új körülményekre. Az áprilisi nagy sikerű online BMESZ Délután után májusban megszerveztük első online workshopunk-at is külföldi előadó bevonásával. A workshop kifejezetten jól sikerült, a vártat meghaladó számú résztvevővel, akik részéről csupa pozitív visszajelzés érkezett, így a jövőben is tervezünk majd hasonló rendezvényeket.  

Szintén a szakmai munkához tartozik, hogy a járvány a szervezetek, szűkebben véve pedig a belső ellenőrzés napi működésére gyakorolt hatása kapcsán számos segítség, útmutató, anyag készült. Maga az IIA is tesz közzé ilyeneket a honlapján, mostani hírlevelünkben pedig két szakmai partnerünk, a Deloitte és a KPMG által készített anyagokat találhatjátok.

Ide tartozik még, hogy örömmel adhatunk hírt egy új IIA kezdeményezésről (és egyben idegen nyelveket beszélő tagjaink részére egy exkluzív lehetőségről): mostantól (legalább) ez év végéig havonta 2db webinar lesz online ingyenesen elérhető kizárólag az IIA tagok számára, a belépéshez csak a GAN = global account number-t (IIA ID) kell majd megadni. A webinarok után opcionálisan elérhető egy teszt, aminek teljesítése után CPE pontokat is lehet szerezni. Az első ilyen korábban megtartott webinarokat IIA Észak Amerika és IIA Spanyolország bocsátotta rendelkezésre világ szinten történő felhasználásra, ebből következően az egyik angolul, a másik spanyolul érhető el. Az elérés az IIA honlapján keresztül történi (www.theiia.org) , a részleteket a hírlevélben szereplő tájékoztatóban olvashatjátok.

Azzal zárom soraimat, hogy bízzunk abban hogy az élet gyorsan normalizálódik, ahhoz pedig, hogy ezek után is a lehető legmagasabb minőségben végezhessük munkánkat, továbbra is rendelkezésre állnak az azt támogató szakmai anyagok, továbbképzési lehetőségek és – remélhetőleg nemsokára – a korábban megszokott módon konferenciákon is részt tudunk majd venni.

Mindaddig mindenkinek jó egészséget, jó munkát és hírlevelünk tartalmához pedig jó böngészést kívánok!

Tisztelettel,

 gajdos






Dr Gajdos Márton, CIA, CISA, CFE

A BEMSZ Elnöke

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!