• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Felhasználói beszámoló az IIA OnDemand oktatási rendszerének használatáról PDF print email

Amint arról előző hírlevelünkben már írtunk, aláírásra került az a megállapodás az IIA Global-lal, mely alapján immár a BEMSZ tagjai is igénybe tudják venni az IIA OnDemand internet-alapú oktatási szolgáltatását. Ebben a rendszerben több témakörben számos „kurzus” érhető el, változó 45 és 120 USD közötti árakon. Természetesen minden tartalom angolul van, így ezen oktatások elérésének feltétele a megfelelő szintű nyelvtudás. Ha azonban ez megvan, akkor jó választás lehet azoknak, akiknek vagy a CPE pontok gyűjtése miatt, vagy szakmai ismereteinek bővítése céljából továbbképzésen szeretnének részt venni, de valamely okból (időhiány, budapesti oktatások igénybevételének nehézségei, stb) az egyéb oktatások nem érhetőek el, vagy egyszerűen csak kényelmesen, otthon a TV előtt ölbe vett laptoppal szeretnének egynémely kurzust elvégezni.

Az eltelt időben magam is kipróbáltam    a szolgáltatást és elvégeztem rajta négy kurzust, hogy konkrét tapasztalat alapján tudjak tájékoztatást adni a rendszer használatáról. (A kényelmi aspektusról annyit, hogy én is hétvégén, TV-zés közben végeztem el ezeket, különösebb gond nélkül.)

A rendszer igénybevétele igen egyszerű: meg kell nyitni a https://ondemand.theiia.org/lms/ linket (vagy ezt bemásolni a böngészőbe), majd a zöld „Sign in” gomb (jobb felső sarok) megnyomása után a „Click here to sign in” gombra kattintva kell bejelentkezni a saját IIA azonosító (vagy e-mail cím) és a kapcsolódó jelszó megadásával.

demand2

Ezt követően lehet válogatni a kurzusok között. Jó pár kategóriába rendezve, számtalan kurzus érhető el, például több kurzus is van kifejezetten belső ellenőrzési vezetők részére is. Az alábbi képernyő-kivágáson a kategóriák láthatók és az, hogy miként jelennek meg az egyes kiválasztható kurzusok.

demand3

 

A kiválasztott kurzus jellemzően több fejezetből áll (ld. mellékelt kép), melyek közül az első egy áttekintő (bevezető, a kurzus fő témaköreit ismertető), míg az utolsó a vizsgakérdéseket tartalmazó fejezet. Az egyes fejezeteket egymás utáni sorrendben lehet megnyitni, az egész kurzuson a bal alsó sarokban található kis „robot” vezet végig, mindig jelezve, hogy mit kell csinálni. Jellemzően egy-egy fejezet 5-12 „slide-ból” áll, melyek tartalma változó: esetenként „csak” szöveges tartalom van rajta, néha egy vagy több alányitható pont (pl egy fogalom, melyre klikkelve, a részletes definíció, példák, stb jön elő), de van, hogy egy animáció indul meg, mely vagy magától végigfut vagy valamilyen interakciót (pl feltett kérdés megválaszolását) igényli. Már az egyes fejezetekben is találkozunk „knowledge-check” kérdésekkel, azaz egy témakör után vagy feleletválasztós, vagy egyéb (pl összepárosítós) feladatok jöhetnek.demand4

A rendszer használata nagyon kényelmes, nincs időkorlát, bármikor felfüggeszthetjük az adott kurzust és a következő bejelentkezéskor onnan folytathatjuk. A tananyag elsajátítását szemléletes ábrák, diagramok, folyamatleírások segítik, a tartalom felépítése logikus, jól átgondolt.

A kurzus végén az utolsó fejezet egy változó hosszúságú kérdéssorból álló teszt, melynek legalább 80%-ra helyesen kell válaszolni ahhoz, hogy a teszt elvégzése sikeresnek minősüljön. Ezt a tesztsort nem lehet megszakítani (időkorláttal nem találkoztam, de a tananyag fejezetektől eltérően nem lehet felfüggeszteni, ekkor újból kell kezdeni a tesztet). A teszt sikeres elvégzéséről azonnali visszajelzést kapunk és egyben egy automatikusan generált e-mail-t is a fiókunkba, amely így egyben a kurzus elvégzésének dokumentálására is szolgált (de természetesen maga a rendszer is megjegyzi, hogy mely kurzusokat végeztük már el).

Az IIA tájékoztatása szerint az árazás úgy került meghatározásra, hogy egy CPE pont (azaz a tanulással töltött kb egy óra) átlagosan 45 USD-ba kerül. Ennek megfelelően a rövidebb, kb ennyi idő alatt elvégezhető kurzusok kerülnek ennyibe, az összetettebb, több időt igénylőek pedig drágábbak.

Remélem, hogy a fenti leírás elegendő ahhoz, hogy akinek kedve van és úgy érzi, hogy ez egy kényelmes, és idő/energia-takarékos megoldás lehet számára, kedvet kapjon a rendszer kipróbálására. Mivel a rendelkezésre álló kurzus tematika elég széles kört fed le (és folyamatosan bővül) érdemes lehet egyszer végig böngészni az oldalt (vagy később időről időre visszanézni rá), hátha látunk az érdeklődésünket felkeltő tananyagot.

Jó böngészést és adott esetben on-line tanulást kívánva zárom soraimat.

dr. Gajdos Márton CIA, CISA
a BEMSZ Elnöke

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!