Beszámoló a kockázatkezelési és -ellenőrzési BEMSZ délutánról |
2019. május 16-án az ABT Treuhand csoport irodájában tartottuk a kockázatkezelési és -ellenőrzési szekció második BEMSZ délutánját kockázati étvágy témában. Mielőtt belevágtunk az előadásba, dr. Gajdos Márton, a BEMSZ elnöke beszélt röviden arról, hogy május a mi hónapunk! Ez jó alkalmat ad arra, hogy kommunikáljuk fő stakeholdereink felé szakmánk fontosságát, előnyeit, amelyhez külön eszköztárat biztosít az IIA Global. Ezután a fő előadó, dr. Lamanda Gabriella, az OTP működési kockázatkezelési tanácsadója vette át a szót. Ismertette a kockázati étvágyról szóló BEMSZ-szel közösen végzett felmérést, illetve mielőtt ismertette volna, tovább is vittük a kutatást azáltal, hogy a résztvevők kitöltötték a kérdőívet. Tervezzük a kérdőív online verziójának frissítését is, amely jó alkalom lenne a változások, hangsúlyeltolódások megfigyelésére is, ugyanis az eredeti felmérés 2016-ban készült. Mi az a kockázati étvágy? A kutatást végzők szerint egy jó definíció a következő: „A kockázati étvágy azt mutatja meg, hogy az intézmény menedzsmentje milyen típusú és mértékű kockázatok tudatos felvállalása mellett dönt annak érdekében, hogy a bank hosszú távú stratégiai céljait megvalósítsa, miközben figyelembe veszi a szervezet kockázati kapacitását.” Az előadás után a résztvevők élénk beszélgetést folytattak a működési kockázatok kezelésének konkrét folyamatairól, OpRisk bizottság működéséről, KRI gazdákról, limitsértésről, kockázatcsökkentő intézkedésekről és nyomonkövetésükről. Az előadás anyaga BEMSZ tagok számára az iia.hu oldalon elérhető. Smohay Ferenc
|
KAPCSOLATBelső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit Szerkesztőség: ETK Szolgáltató zRt. Facebook oldal: https://www.facebook.com/BEMSZ |