• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Szabó István (Elnökségi tag, KPMG) beszámolója az IIA 2019-es világkonferenciájáról PDF print email

sza9kÓriási megtiszteltetés ért néhány hónappal ezelőtt, amikor a BEMSZ Elnöksége arról döntött, hogy én képviseljem a magyar tagszervezetet az IIA 2019-es világkonferenciáján Kaliforniában.

Korábban jártam már az Egyesült Államokban, ugyanakkor ez az út több szempontból is mérföldkő volt az életemben. Az amerikai álom nem csak Los Angeles utcáin és filmstúdióiban elevenedett meg, hanem a konferencia plenáris előadásaiban is.

Már közvetlenül a hivatalos megnyitót követően egy OSCAR díjas színész, Richard Dreyfuss osztotta meg gondolatait a közel 100 országból összesereglett 2500 belső ellenőrzési szakemberrel. Ahogy ő mondta, szinte a világ megmentése is múlhat rajtunk, hiszen minden képességgel rendelkezünk ahhoz, hogy azonosítsuk egy esetleges új pénzügyi válság kialakulását, a klímaváltozás vagy a technológiai transzformáció új fenyegetéseire felhívjuk a figyelmet. A történelem csak a bátrak nevére emlékszik, biztatva bennünket arra, hogy emeljük fel hangunkat, és álljunk ki szakmai missziónk, céljaink és értékeink mellett. A Madoffról készült filmsorozat (amiben Richard játssza a főszerepet) pedig ajánlott minden szakmabelinek!

sza3kJade Simmons a sokszínűségről tartott felejthetetlen motivációs beszédet klasszikus zongorajátékkal, rappel, rengeteg humorral és energiával fűszerezve (pl.: Black Beethoven). Azon gondolkodtam, hogy milyen nagy szüksége van a szakmánknak erre a diszruptív és sokszínű szemléletmódra. Ezáltal maradunk „ügyfeleink” számára releváns, illetve lesz számunkra is inspiráló akár évtizedeken át a munka, valamint perspektívikus a jövő belső ellenőrei számára.

 

Ugyanilyen felüdítő jelleggel tartott zseniális keynote előadást Dennis Snow, a Walt Disney korábbi marketing vezetője. Szerinte a sikernek 4 alapvető komponense van: a kultúra meghatározása, az ügyfélfrusztrációk csökkentése, a megfelelő emberek felvétele, a folyamatos képzés és kommunikáció.

 

A szakmai előadásokban sok szó esett a globálisan változó szabályozási környezetről (pl.: az azonnali fizetés), az informatikai és kiberbiztonság jelentőségének növekedéséről, valamint a „trusted advisor” szerepről. Az előadók szerint az lenne a cél, hogy a szakterületek vezetői kitüntetett bizalommal forduljanak hozzánk, ha valamilyen komolyabb dilemma vagy kérdés merül fel.

Az agilitás belső ellenőrzési területen történő adaptációja több szekcióban is megjelent. Szervezeti készültségtől, étvágytól függően 1-3 év alatt bevezethető, még olyan globális szervezetekben is, mint a Walmart vagy a SIEMENS.

Azért fontos ez, hogy képesnek legyünk egyre inkább a jövőre és az üzlet szempontból stratégiai témákra és kockázatokra fókuszálni és még magasabb üzleti értéket teremteni, a múltbéli tranzakciók utólagos, kis elemszámú mintán történő ellenőrzése helyett. Előbbihez első lépésként hozzáféréssel kell rendelkeznünk a releváns pénzügyi és operáiós adatokhoz, valamint képesnek kell lennünk előrejelzések készítésére big data analízis felhasználásával; utóbbiakban pedig keressük az automatizációs lehetőségeket! A jelentésnek max 5 napon belül el kell készülnie.

Az adatelemzési képesség szintén kulcsfontosságú számunkra, különösen a csalások felderítésében. Nagyon érdekes volt számomra, hogy a Benford analízist milyen széles körben alkalmazzák már, kimagasló hatékonysággal (pl.: tranzakciók összege és az azokhoz kapcsolható irányítószámok vagy házszámok kapcsolata).

A humán kihívásokra a megoldást az automatizáción túl a tudatos tehetség-menedzsmentet látják az előadók. Szerencsére ez épp összecseng a vezetői elvárásokkal is: kihívással teli, jövőorientált és értékteremtő feladatok, új technológiák megismerése, kipróbálása és tesztelése. Valamint biztosítanunk kell közösen a szakmai utánpótlást. (Kínában már 20 éve van valamilyen felsőfokú program a belső ellenőröknek, Magyarországon is cél, hogy legyenek ilyen képzések.)

Többen említették előadásukban a kiszervezésben rejlő remek lehetőséget, mivel az magasabb fokú rugalmasságot ad az aktuális erőforrás- és kompetencia-szükségletek kielégítésében, valamint a belső ellenőrzési funkció agilis transzformációjában.

sza8ksza4kA konferencia zárónapján megválasztásra került az új chairman is, aki nem más, mint Mike Joyce, a Blue Cross & Blue Schields Association belső ellenőrzési és compliance vezetője.

sza2kÖsszegzésként a konferencia megerősített engem abban, hogy a belső ellenőrzési szakma dinamikus fejlődés alatt áll, perspektivikus a mostani és a jövőbeni szakemberek számára egyaránt. A BEMSZ-ben zajló fejlesztési törekvések is ezeket próbálják szolgálni a helyi sajátosságoknak és a tagok elvárásainak megfelelően.


 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!