• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Beszámoló a 2019. június 19-én megrendezett BEMSZ délutánról

du2Ennek a rendezvénynek az alapötlete még április elején merült fel, amikor a MABISZ Belső Ellenőrzési Munkacsoportja és a BEMSZ egy megbeszélés keretében egyeztetett a BEMSZ oktatásaival kapcsolatos igényekről, jövőbeli tervekről. Az egyeztetés során megemlítésre került, hogy a biztosítóknál dolgozó kollégák szívesen hallanának egy tájékoztató előadást a belső védelmi vonalakról szóló ajánlással kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan szintén felmerült, hogy az EBA új, kiszervezéssel kapcsolatos ajánlásának hazai bevezetése is sokakat foglalkoztat a hitelintézeteknél dolgozó kollégák közül.

Az előadás megtartására Szakál Gyöngyvért, az MNB Szabályozási főosztályának vezető szakértőjét kértük fel.

Annak érdekében, hogy minél szélesebb körben elérjük a banki és biztosítói belső ellenőr kollégákat, ezt a rendezvényt a Bankszövetség és a MABISZ Belső Ellenőrzési munkacsoportjai, valamint az MKT és a BEMSZ teljes tagsága felé meghirdettük.

A rendezvény iránti érdeklődést az is mutatja, hogy egy héttel a jelentkezési határidő előtt már minden hely betelt, nem tudtunk több jelentkezést elfogadni.

A várakozásoknak megfelelően az előadás napján 15 órakor teljesen megtelt az Unicredit Bank előadóterme, több mint 100 szakember vett részt ezen az eseményen.

Az előadás első részében a 27/2018. számú MNB ajánlás főbb pontjait ismertette az előadó. Az ajánlás fő célja a korábbi ajánlásokban kifejtett elvárások megerősítésén és részletesebb kifejtésén túl a pénzeszközök védelméért felelős munkatárs (safeguarding officer) feladatkörével kapcsolatos elvárások kifejtése volt. Hangsúlyt kapott az irányítási és felvigyázási funkciót betöltő testületek szerepének részletesebb ismertetése, illetve az a követelmény, hogy az IFRS-t alkalmazó pénzügyi szervezet esetében a könyvvizsgáló auditbizottsági tag IFRS minősítéssel is rendelkezzen.

Megerősítésre került az ajánlásban, hogy a belső ellenőrzési funkció nem vonható össze más kontroll funkciókkal, ezúton is hangsúlyozva a harmadik védelmi vonal kiemelt szerepét.

Szintén kiemelésre került, hogy a compliance, a kockázati kontroll és a belső ellenőrzési funkciók vezetőinek elmozdítását be kell jelenteni az MNB részére.

A Safeguarding Officer feladatainak ellátásával kapcsolatosan az ajánlás kihangsúlyozza, hogy nem támogatott a feladatkör belső ellenőrzés keretében történő ellátása. Azt az első vagy a második védelmi vonal keretein belül kell elhelyezni, azonban ha már korábban kijelölésre került, akkor átmenetileg elfogadott a belső ellenőrzésen belüli elhelyezkedés is.

Az előadó külön kiemelte, hogy az idén májusban kiadott 11/2019. számú fit and proper ajánlás irányelveket ad a vezető testületi tagok és a kulcsfontosságú pozíciót betöltő személyek alkalmasságának értékeléséről és újraértékeléséről. A belső ellenőr pozíciójával kapcsolatosan elhangzott, hogy az MNB elvárja annak kulcsfontosságú pozíciónak tekintését. A belső ellenőrzési vezető képzettségével kapcsolatosan pedig elvárás a szakmai érdekképviseletek (BEMSZ) által megkövetelt vagy elvárt képzettségi követelmények és továbbképzési feltételek teljesülése.

Az előadás második részében a szakértő asszony a kiszervezésről szóló új EBA irányelvekről és azok hazai bevezetési lépéseiről beszélt. Az irányelvekben megemlítésre került, hogy a kiszervezési aktivitások növekedése – különösen az IT területen – jelentősen megnövelte a működési kockázatokat, melyek kezelését a bankoknak is prioritásként kell értelmezni, a jegybankoknak pedig ezt be kell tartanti. Mivel az irányelvbe beépítésre került a korábbi felhőszolgáltatásokról szóló ajánlás is, az érvényét vesztette[BI1] .

Törekedtek a jogalkotók arra is, hogy a kiszervezés korábban szerteágazó definícióját, ebben az új irányelvben egységesebbé tegyék. Külön kitér a szabályozás a kritikus vagy fontos funkció kiszervezésére illetve annak korlátaira is.

Az előadás során a következő pontokra hívta fel a figyelmet előadónk:

  •         A folyamat nem eredményezheti a kiszervező cég testületeiben a felelősségek csökkentését
  •         A kiszervezéseket részletesen és egységes szerkezetben dokumentálni kell
  •         A kiszervezéseket javasolt központilag kezelni, egy ezzel foglalkozó terület által

A rendezvény sikerét az is mutatja, hogy a hivatalos program végén sok résztvevő maradt kötetlen beszélgetésre az előadóval, illetve a kollégákkal.

Kollár Róbert

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!