• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
ÁSZ – BEMSZ találkozó - 2019. március 13. PDF print email

A BEMSZ nemzetközi konferenciájának és Naohiro Mouri IIA Elnök budapesti látogatásának apropóján a BEMSZ Elnöksége látogatást szervezett az Állami Számvevőszéknél.

A találkozóra hosszas előkészítés után 2019. március 13-án került sor, melyre Mouri-sant dr. Gajdos Márton elnök úrral kísértük el.

Az Állami Számvevőszéket Holman Magdolna főtitkár és Szappanos Júlia osztályvezető képviselte.

A megbeszélést a főtitkár asszony nyitotta meg azzal, hogy bemutatta az Állami Számvevőszék működését, hatáskörét és annak jogszabályi hátterét. Szintén a főtitkár asszony ismertette, hogy az államháztartásban az ellenőrzési rendszer sajátossága, hogy az első védelmi vonalat az ellenőrzött intézmények belső kontrollrendszere, azon belül pedig a belső ellenőrzés nyújtja. A második védelmi vonalat a kormányzati ellenőrzés jelenti, míg a harmadik védelmi vonalat a számvevőszéki ellenőrzés illetve egyéb külső ellenőrzések biztosítják.

A számvevőszéki ellenőrzések sajátosságainak ismertetése után Mouri-san érdeklődött azzal kapcsolatosan, hogy miképpen tudja az ÁSZ biztosítani a személyes adatok védelmét az ellenőrzések során illetve azokat követően.

A főtitkár asszony válaszában kitért arra, hogy milyen komoly erőfeszítéseket vett igénybe a GDPR megfelelőség kialakítása az ÁSZ folyamataira vonatkozóan. Hangsúlyozta, hogy a munka nem fejeződött be, az intézmény mindent megtesz az elszámoltathatóság biztosítására.

Ezt követően Mouri-san ismertette az IIA főbb célkitűzéseit, hangsúlyozva az IIA által szervezett képzések fontosságát, amelyeket mind a belső, mind a külső ellenőrök számára elérhetővé tettek. Szóba került, hogy az adatvédelem és a kiberbiztonság nagyon nagy hangsúlyt kap a jelenlegi oktatási struktúrában. Fontos trendként került megemlítésre, hogy az adatelemzés is egyre komolyabb részt követel az ellenőrzési tevékenységeken belül. Ehhez kapcsolódóan kiemelt figyelmet kap az adatminőség és az adattisztítás fontossága.

A megbeszélés során bemutattuk vendégünknek az ÁSZ és a BEMSZ eddigi együttműködését, illetve kitértünk arra, hogy a közeljövőben újraindul az EUROSAI és az ECIIA közös projectje, melyben számítanak a BEMSZ részvételére is.

Holman Magdolna méltatta, hogy az eddigi együttműködés nagyon hasznos volt az ÁSZ számára is, valamint hangsúlyozta, hogy a 22/2018. számú országgyűlési határozat alapján erősíteni kell a belső ellenőrzés szerepét és javítani kell a belső ellenőri munka eredményességét is.

Ehhez kapcsolódóan a főtitkár asszony jelezte, hogy szívesen fogandák ebben a munkában a BEMSZ és az IIA Global segítségét, amelynek részleteit később szeretnék megbeszélni velünk.

A megbeszélés zárásaként mind Naohiro Mouri úr, mind Gajdos Márton elnök úr is megerősítették, hogy szívesen veszünk részt a közös munkában, és felvázoltak egyéb területeket is, ahol az együttműködés javítható. Az IIA Global elnöke külön kitért arra, hogy milyen hasznos lenne, ha az államháztartási belső ellenőrök is minél többen belépnének a BEMSZ-be és ezáltal az IIA Global szervezetébe, hiszen azáltal minden tudásanyag automatikusan elérhető lenne számukra angol nyelven, illetve igény szerint az anyagok magyarítása is megoldható lenne nagyszámú belépő esetén.

A találkozó ismét egyértelművé tette a felek számára, hogy nagyon fontos az együttműködés jövőbeni fenntartása illetve annak további bővítése.

 

Kollár Róbert CIA

BEMSZ Elnökség

ebesz_t_hm_2_1000

ebesz_t_hm_4_1000

 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!