• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • red style
  • green style
  • yellow style
  • orange style
  • grey style
Belső Ellenőrzési Gyakorlati Kódex


practiceAz Egyesült Királyság és Írország Belső Ellenőrzési Szövetsége 2020. január elején közétette a „Belső Ellenőrzési Gyakorlati Kódex” (Útmutató a hatékony Belső Ellenőrzéshez a magán- és a harmadik szektorban) című kiadványát (továbbiakban: Gyakorlati Kódex).


A Gyakorlati Kódex alapelveket fogalmaz meg 38 ajánlás formájában, amelyeket egy tizenkét hetes nyilvános konzultációs folyamat után fogalmaztak meg. A konzultáció során egy független bizottság számos érdekelt fél véleményét gyűjtötte össze, ideértve a Belső Ellenőrzés szakembereit, ügyvezetőket és független igazgatósági tagokat, szakmai szerveket, üzleti csoportokat és professzionális szolgáltató cégeket[1].
A Gyakorlati Kódex célja a Belső Ellenőrzés általános hatékonyságának és hatásának fokozása az Egyesült Királyság és Írország Belső Ellenőrzési Szövetsége (CIIA) keretein belül működő szervezetek tekintetében. A Gyakorlati Kódexben foglalt ajánlásokat olyan gyakorlati mércének szánta a CIIA, amellyel a szervezetek felmérhetik Belső Ellenőrzési funkciójukat.
A Gyakorlati Kódex elsősorban a Belső Ellenőrözési szervezetek vezetőinek, vállalatvezetőknek, független igazgatósági tagoknak, az Audit Bizottságok (és Felügyelő Bizottságok) tagjainak és a szabályozó testületek szól. De nem utolsó sorban a Belső Ellenőrzési szakma promotálását is támogatja, hasonlóan a pénzügyi szektorban már publikált Gyakorlati Kódexhez.
A Gyakorlati Kódex főleg a magán- és a harmadik szektorban működő szervezeteknek hasznos, ahol van Belső Ellenőrzési funkció és Audit Bizottság. Az ajánlás szerint a kódexet arányosan kell alkalmazni: azaz a kisebb szervezeteknek méretükre, kockázati profiljukra és belső szervezetükre, valamint működésük jellegére, hatályára és összetettségére tekintettel javasolt alkalmazniuk ezeket az alapelveket.
A Gyakorlati Kódex a következő területeket foglalja magába:
  1. I.A Belső Ellenőrzés szerepe és jogköre
  2. II.A Belső Ellenőrzés hatálya és prioritásai
  3. III.Jelentés az eredményekről
  4. IV.Együttműködés a kockázatkezeléssel, a megfeleltetési és pénzügyi funkciókkal
  5. V.Függetlenség és felhatalmazás
  6. VI.Erőforrások
  7. VII.Minőségbiztosítási és fejlesztési program
  8. VIII.Kapcsolat a szabályozókkal
  9. IX.Kapcsolat a Könyvvizsgálókkal

 
A Gyakorlati Kódexet a Belső Ellenőrzés Szakmai Gyakorlatának Keretrendszerével (IPPF) összhangban kell értelmezni.


A Gyakorlati Kódex ajánlásait a következő hivatkozáson lehet elérni: 

Gyakorlati Kódex összefoglaló

PDF



[1] A cikk írója, Geiszlinger Árpád is részt vett a konzultációban a Vodafone Csoport képviseletében
 

vilagkonf

globconn


KAPCSOLAT

Belső Ellenőrök Magyarországi Közhasznú Szervezete honlapja

BEMSZ titkárság - 1149 Budapest, Angol u. 34. - Telefon: 336-1505 - E-mail: titkarsag@iia.hu - Titkárságvezető: Miskolczi Judit

SzerkesztőségETK Szolgáltató zRt. 
Üzemeltetés:  MAZE Kft.

Facebook oldalhttps://www.facebook.com/BEMSZ

Adatkezelési és adatvédelmi tájékoztató

TAGSÁG

Tudjon meg többet a tagságról!